Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ochrana přírody v ČR

První zákon o ochraně přírody v České republiky byl schválen v roce 1956. Byl velice stručný. Mezi nejstarší rezervace v České republice patří: Žofínský prales, Hojná voda a Boubínský prales.

Nástroji obecné ochrany přírody jsou: přírodní park, nějak významný krajinný prvek, územní ekologický systém, ochrana dřevin rostoucí mimo les a ochrana jeskyní a paleontologických nálezů.

Poté ještě rozdělujeme na: kriticky ohrožený druh, silně ohrožený druh a ohrožen druh. Na našem území se nachází: 4 Národní parky (Krkonošský národní park, Národní park České Švýcarsko, Národní park Poddyjí a Šumavský národní park), poté se tu nachází 26 chráněných krajinných oblastí-CHKO (CHKO Brdy, CHKO Český les. CHKO České středohoří),pak se zde nachází 109 Národních přírodních rezervací (Kaňon Labe, Černé a Čertovo jezero), 113 Národních přírodních památek (Babiččino údolí, Letiště Letňany), poté 807 přírodních rezervací a 1324 přírodních památek. 

Orgány, které "chrání" přírodu ČR jsou: Ministerstvo životního prostředí, Krajský úřad, Obec se rozšířenou působností a Obecní úřad. Také Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) je orgán, který nemůže rozhodovat, ale sdružuje řady odborníků.

V roce 2004 jsme přijali novela zákona č. 114/1992 Sb. (jako zákon č. 218/2004 Sb.), která zavádí do legislativy ČR ochranu v rámci soustavy Natura 2000. Zároveň tenkrát byli vyhlášeny, některé ptačí oblasti (mělo bych ji  být 41).